dichterbijhetwater.be

dichterbijhetwater.be

Deze blog ?

Yves probeert de actualiteit rond de rivieren in de Zuid-West-Vlaamse regio op te volgen.

Nieuwjaarsconcert

De LeiePosted by Yves 01 Jan, 2010 14:31:10

Een nieuw jaar ingezet. 2010. Het jaar van de biodiversiteit.
En dat is dus ook een beetje het jaar van de levende rivieren. Ook in onze rivieren blijft de biodiversiteit een aandachtspunt. Eind vorig jaar kwam de kwaliteit van de Zenne in het nieuws. De Zenne bewijst dat het kan : met doorgedreven middelen in een tiental jaar een open riool terug een rivier laten worden. De perikelen met de waterzuivering tonen echter ook hoe kwetsbaar een rivier is.

Ik keek daarnet naar het Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen. Traditioneel als toegift voor het publiek : An der schönen blauen Donau. Een ode aan de op één na langste rivier van Europa. Bijna 3000 km stromen van de bron naar de Zwarte Zee. Met prachtige beelden van de Donau, van bron tot monding. Mijn gedachten dwaalden wat af. Onze Leie, van haar bron tot waar ze in de Schelde stroomt : 202 km. De Schelde : ongeveer 360 km. Kleine broertjes in vergelijking met die machtige stromen. En toch zorgen ze ook al eeuwen voor beroering van dichterlijke zielen.
Je moet niet eens ver gaan zoeken : Peter Benoit, bij wijze van spreken geboren naast de Leie in Harelbeke, schreef een cantate met als titel 'De Leie'. Deze cantate is in 2010 precies 135 jaar oud ! En twee van zijn oratoria waren ook aan rivieren gewijd : 'De Schelde' en 'De Rijn'.
Precies daar kwamen mijn gedachten weer bij de finale van der schönen blauen Donau. Welke ontroerende, magistrale of breekbare beelden zouden we kunnen maken van onze rivieren ? En zouden we dat op de muziek van Benoit kunnen plakken ?

  • Comments(0)//rivierblog.dichterbijhetwater.be/#post7